EKONOMİ
Yayınlanma : 27 Ağustos 2025 12:38

Gayrimenkul sektöründe çeyreklik rapor açıklandı: Konut satışları arttı

Gayrimenkul sektöründe çeyreklik rapor açıklandı: Konut satışları arttı
Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği'nin (GYODER) raporuna göre, 2025 yılının ikinci çeyreğinde Türkiye'de 356 bin 107 konut satıldı; bu rakam, önceki yıla göre yüzde 34,1 artış gösterdi.

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER), Türkiye gayrimenkul sektörüne ilişkin önemli verileri içeren ikinci çeyrek raporunu açıkladı. Rapora göre, yılın ikinci çeyreğinde 356 bin 107 konut satıldı. Bu rakam, 2022'deki 406 bin 335 konut satışından sonraki en yüksek ikinci çeyrek satış performansı oldu.

KONUT SATIŞLARINDA YÜZDE 34 ARTIS

GYODER Gösterge'nin 40. sayısı olan 'Kentsel Dönüşümün Neresindeyiz?' dosya konusu ile yayınlandı. Ziraat GYO'nun katkısıyla hazırlanan raporda, Türkiye'de toplam konut satışlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34,1, önceki çeyreğe göre ise yüzde 6,1 artarak 356 bin 107'ye ulaştığı belirtildi. Yabancılara konut satışlarındaki düşüş devam ederken, ikinci çeyrekte 4 bin 776 konut satışı gerçekleşti. Yabancılara satışların toplam satışlar içindeki payı ise yüzde 1,3'e geriledi. Faiz indirimi beklentisi, krediye erişimin kolaylaşması ve yatırımcıların gayrimenkule yönelmesi piyasadaki hareketliliği destekleyen faktörler olarak gösterildi.

İSTANBUL'DA KONUT FİYATLARI VE OFİS KİRALARI

Raporda, konut fiyatlarındaki yükseliş trendinin 3 çeyrek devam ettiği, yıllık fiyat artışının ise yüzde 32,7'ye ulaştığı ifade edildi. Reel bazda fiyatlar haziran itibarıyla yüzde 1,7 geriledi. İstanbul'da metrekare başına konut birim fiyatı 63 bin 279 lira olarak hesaplandı. İstanbul ofis piyasasında ise metrekare bazında kiralanan alan, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 düşüşle 103 bin 367 metrekare oldu. Yeni kiralama işlemleri metrekare bazında geçen yıla göre yüzde 23 azaldı. Bu durumun, yüksek kira seviyeleri nedeniyle kiracıların mevcut sözleşmelerini yenilemeyi tercih etmelerinden kaynaklandığı belirtildi.

ALİŞVERİŞ MERKEZLERİ VE LOJİSTİK ALANLAR

2025 yılı temmuz ayı itibarıyla Türkiye genelinde 437 alışveriş merkezi bulunuyor ve toplam kiralanabilir alan yaklaşık 13,5 milyon metrekare. Yıl sonuna kadar 5 yeni AVM açılması bekleniyor. İstanbul-Kocaeli ekseninde ticari amaçlı 7,5 milyon metrekare lojistik alan mevcutken, inşaat halindeki projeler 500 bin metrekareyle sınırlı kaldı. Yılın ilk yarısında lojistik alan kiralama işlemleri geçen yıla göre yüzde 71 azalarak 55 bin 654 metrekareye geriledi. GYODER Başkanı Neşecan Çekici, her yeni sayının derneğin sektöre ayna tutma görevinin bir adım daha ötesine geçtiğini belirtti.