Suriye Enformasyon Bakanı Hamza El Mustafa, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) adı altında faaliyet gösteren terör örgütü PKK/YPG ile Şam hükümeti arasında varılan mutabakattan yıl sonuna kadar olumlu sonuçlar alınmasını beklediklerini açıkladı. El Mustafa, Al Arabiya kanalında katıldığı bir programda gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.
SDG İLE VARILAN MUTABAKAT
El Mustafa, 10 Mart'ta imzalanan mutabakatın, idari ve askeri yapıların devlet kurumlarına entegrasyonunu hedeflediğini belirtti. Elebaşı Mazlum Abdi'nin savunma bakanlığı talebine ilişkin iddiaların basında yer alan haberlerden ibaret olduğunu söyleyen El Mustafa, "Anlaşmadan yıl sonuna kadar olumlu sonuç bekleniyor." dedi. Öte yandan, PKK/YPG'nin bölgesel koşulları müzakere pozisyonunu güçlendirmek için kullanmaya çalıştığını kaydeden El Mustafa, iç ve bölgesel koşulların netleştiğini ve SDG'nin bu gelişmeler doğrultusunda bir inceleme sürecine girdiğini ve bu süreçten olumlu sonuçlar çıkmasını temenni ettiklerini ifade etti.
İSRAİL'İN SALDIRILARI VE MÜZAKERELER
Bakan El Mustafa, İsrail'in 8 Aralık 2024'ten sonra Suriye'ye yönelik 1000'den fazla hava ve 400'den fazla kara saldırısıyla bir anlaşma sürecini dayattığını belirtti. Suriye'nin, 1974 tarihli kuvvetlerin ayrılması anlaşmasına dayanan ve işgal edilen topraklardan çekilmeyi öngören bir anlaşmaya varmak amacıyla İsrail ile üç tur müzakere gerçekleştirdiğini söyledi. El Mustafa, İsrail ile yürütülen sürecin Abraham Anlaşmaları'ndan tamamen ayrı olduğuna işaret ederek, İsrail Golan Tepeleri'ni işgal ettiği sürece Suriye'nin bu anlaşmalara katılmayı reddettiğini vurguladı. Şu an İsrail ile üzerinde durulan ve anlaşılması öngörülen yeni düzenlemenin, 1974 yılındaki anlaşmanın ruhunu hatırlatacağını belirten El Mustafa, "Bu güvenlik anlaşması, İbrahim Anlaşmaları çerçevesindeki normalleşme sürecinden bağımsızdır." ifadelerini kullandı.
SÜVEYDA'DAKİ GELİŞMELER VE DİPLOMATİK SÜREÇ
Süveyda'daki gelişmelere de dikkati çeken El Mustafa, son olarak hükümetin duyurduğu anlaşmanın, Suriye hükümeti ile ABD ve Ürdün arasında üzerinde mutabık kalınan bir yol haritası olduğunu kaydetti. Bu yol haritasının, toplumsal uzlaşmanın olgunlaşması için Süveyda'da köylerin yeniden inşası ve halkın tazmin edilmesi gibi adımları içerdiğini belirtti. Enformasyon Bakanı, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara'nın ABD'nin New York kentini ziyaretiyle 9 aylık diplomatik sürecin tarihi bir dönüm noktasına ulaştığını, Suriye’nin bölgesel ve küresel konumuna geri dönmeye başladığını ve uluslararası ilişkilerini ulusal çıkar ve güvenlik temelinde yeniden inşa ettiğini sözlerine ekledi.

