GÜNDEM
Yayınlanma : 17 Ağustos 2025 09:12

Ticaret Bakanlığı'ndan Okul Ürünlerine Denetim Sıkılaştırması

Ticaret Bakanlığı'ndan Okul Ürünlerine Denetim Sıkılaştırması
Ticaret Bakanlığı, 2025-2026 eğitim-öğretim yılı öncesinde kırtasiye ve okul ürünlerindeki denetimleri artırdı. Güvensiz ürünlere karşı sıfır tolerans uygulanırken, tüketicilerin de bilinçli alışveriş yapmaları için uyarılarda bulunuldu.

2025-2026 Eğitim ve Öğretim Yılı öncesinde Ticaret Bakanlığı, kırtasiye ve okul ürünlerine yönelik denetimleri hızlandırdı. Bakanlık, yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde tüketicilerin sağlık ve güvenlikleriyle ekonomik çıkarlarının korunması için denetimlere devam ettiğini duyurdu. Güvensiz ürünlere karşı sıfır tolerans ilkesi benimsendiğini vurgulayan Bakanlık, riskli ürünlerin laboratuvar ortamında test edildiğini, güvensiz bulunanların ise satışlarının yasaklanıp toplatıldığını açıkladı.

GÜVENLİK ÖNLEMİ

Kırtasiye malzemeleri, okul çantaları ve kıyafetleri gibi ürünler, çocukların zarar görebileceği küçük parçalar, kordonlar, bağcıklar ve kullanımı kısıtlanmış kimyasallar açısından akredite laboratuvarlarda test ediliyor. Test sonuçlarına göre güvensiz ürünlerin piyasadan çekilmesi sağlanıyor. Bu kapsamlı denetimler, çocukların sağlığını korumayı ve güvenli ürünlerin kullanımını hedefliyor.

TÜKETİCİLER İÇİN ÖNEMLİ UYARILAR

Bakanlık, tüketicileri de bilinçlendirerek, ürün satın alırken dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı. İmalatçı/ithalatçı bilgilerinin açıkça belirtildiği, Türkçe uyarılar içeren ve markası-modeli belli ürünlerin tercih edilmesi öneriliyor. Oyuncak niteliğindeki kırtasiye ürünlerinde yaş grubuna uygunluk ibarelerinin kontrol edilmesi ve 36 aydan küçük çocuklar için risk oluşturabilecek malzemelerdeki uyarıların dikkate alınması gerekiyor. Boya malzemeleri, oyun hamurları gibi ürünlerde CE işaretinin bulunmasına dikkat çekildi. Tekstil ürünlerinde ise etiketlerin Türkçe ve okunabilir olması, kordon, bağcık gibi riskli unsurların kontrol edilmesi vurgulandı. Fiyat denetimlerinin de yoğunlaştırıldığı belirtildi.