ABD Başkanı Donald Trump, Hindistan ve Rusya'nın Çin'e yakınlaştığını belirterek kaygılarını dile getirdi. Truth Social platformundan yaptığı paylaşımda, iki ülkenin Çin ile olan yakın ilişkilerine dikkat çeken Trump, 'Hindistan ve Rusya'yı en derin, en karanlık Çin'e kaptırdık gibi görünüyor. Uzun bir gelecekleri olsun!' ifadelerini kullandı.
TRUMP'TAN ÇİN'E YÖNELİK ELEŞTİRİ
Trump, paylaşımına Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin bir arada olduğu fotoğrafı ekledi. Bu zirvede üç lider, ülkeleri arasındaki ilişkilerin olumlu gelişiminden bahsetmişti. Trump'ın bu paylaşımı, üç ülkenin özellikle Ukrayna savaşı ve ticaret politikaları konusunda ABD ile karşı karşıya bulunması nedeniyle dikkat çekici.
ABD'NİN TİCARET VE PETROL SAVAŞLARI
Hindistan Başbakanı Modi'nin, Trump'ın Hindistan ile Pakistan arasındaki çatışmaya dair 'ateşkesi ben sağladım' iddiasına verdiği tepki de bu gerilimi daha da derinleştiriyor. ABD yönetimi, Ukrayna savaşı sürecinde Hindistan'ın Rus petrolü alımları nedeniyle ülkeye yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulamıştı. Daha önce de Amerikan şirketlerinin ticaret engelleriyle karşılaşması nedeniyle benzer bir tarife uygulanmıştı. Trump daha önce de Çin, Rusya ve Kuzey Kore'nin ABD'ye karşı iş birliği içinde olduğunu iddia etmişti. Bu açıklama, Pekin'de düzenlenen İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinin 80. yılı kutlamalarında Şi, Putin ve Kim Jong Un'un bir araya gelmesinin ardından gelmişti.

