ABD Başkanı Donald Trump, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda barış sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Fox News'e konuşan Trump, dün Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve Avrupalı liderlerle Beyaz Saray'da gerçekleştirdiği görüşmede savaşın sonlandırılması için çaba sarf ettiklerini belirtti. Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Zelenskiy ile ilgili olası anlaşmalar hakkında, 'Belki düşündüğümden daha iyi anlaşmaları olabilir.' dedi.
TRUMP'TAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Avrupalı liderlerin ABD'ye saygı duyduğunu, bir yıl önce durumun böyle olmadığını vurgulayan Trump, Putin ve Zelenskiy'nin olası görüşmesine ilişkin, 'Önce ikisi bir araya gelsinler. Tam olarak arkadaş sayılmazlar.' şeklinde konuştu. Dün Putin ile telefonda görüştüğünü ve 'bir şeyleri başarmaya az kaldığını' ifade eden Trump, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sonlandırmaya çalıştığı savaşların en zorlarından biri olduğunu söyledi. Putin ile Avrupalı liderlerin önünde görüşmediğini, aralarında sıcak ilişkiler olmadığı için belirtti. 'Umarım Başkan Putin iyi davranır. Olmazsa zor bir durum olacak. Umarım Zelenskiy yapması gerekeni yapar. Onun da (barış konusunda) biraz esneklik göstermesi gerekiyor.' diye ekledi.
UKRAYNA'NIN NATO ÜYELİĞİ
Trump, Rusya-Ukrayna Savaşı'nı, 'İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen en büyük kötü durum' olarak nitelendirerek, savaş sürecinden herkesin usandığını kaydetti. Ukrayna sınırını savunmak için ABD askerlerinin sahada olmayacağı konusunda, 'Benim güvencem var, ben Başkanım. Ben sadece insanların öldürülmesini durdurmaya çalışıyorum.' diyerek güvence verdi. Avrupa ülkelerinin Ukrayna'ya verilecek güvenlik garantilerinde sorumluluğun büyük kısmını üsteleneceğini belirten Trump, 'Onlar (Ukrayna), NATO'nun bir parçası olmayacak.' dedi. Ukrayna'nın her zaman 'Rusya ile Avrupa'nın geri kalanı arasında büyük ve geniş bir tür tampon' olarak görüldüğünü kaydetti. Güvenlik garantisi sorusuna ise, 'NATO olamaz, çünkü bu asla olmayacak bir şeydi. Bunu yapmazsınız.' yanıtını verdi.
BEYAZ SARAY GÖRÜŞMESİ
Beyaz Saray'daki toplantıya NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Almanya Başbakanı Friedrich Merz katıldı. Trump, 15 Ağustos'ta Alaska eyaletinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğünü ve nihai bir anlaşmaya varılmadığını daha önce duyurmuştu. Trump, Putin ve Zelenskiy arasında kurulacak temasa yönelik 'bir nevi ayarlama yaptığını' belirterek, 'Kararları onlar veriyor. Her şey yolunda giderse, birlikte görüşerek de konuyu kapatacağımızı söyledim ama biliyorsunuz, bu durumda tango yapmak için iki kişi gerekir.' dedi.

