GÜNDEM
Yayınlanma : 04 Eylül 2025 13:17
Düzenleme : 04 Eylül 2025 13:17

Uraloğlu açıkladı: Kocaeli'ne yeni metro geliyor

Uraloğlu açıkladı: Kocaeli'ne yeni metro geliyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kocaeli'nde 28,5 kilometrelik, 18 istasyonlu Körfezray Metrosu'nun temel atma töreninin 6 Eylül'de yapılacağını açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kocaeli'nin ulaşımına önemli bir katkı sağlayacak olan Körfezray Metrosu projesinin temelinin 6 Eylül'de atılacağını duyurdu. 28,5 kilometrelik çift hat ve 18 istasyondan oluşacak metro hattı, Körfez-Derince-İzmit-Kartepe aksına hizmet verecek. Bakan Uraloğlu, projenin ilk etabının Tüpraş Petkim'den başlayarak İzmit Doğu İstasyonu'na kadar uzanacağını ve Kocaeli Otogarı'nı da kapsayacağını belirtti.

KOCAELİ'NİN ULAŞIMDA YENİ DÖNEMİ

Bakan Uraloğlu, yaptığı açıklamada, projenin Kocaeli'nin kent içi ulaşımında yeni bir dönemin başlangıcı olacağını vurguladı. İlk etabın günde yaklaşık 300 bin yolcuya hizmet vermesi ve bu sayının 500 bine ulaşmasının hedeflendiğini ifade etti. Projede, toplam 58,2 kilometrelik tünel kazısı için 6 adet dev kazı makinesi (TBM) kullanılacağını ve ilk iki TBM'nin montajının tamamlandığını açıklayan Bakan, Seka Devlet Hastanesi istasyonundan başlayarak kazı çalışmalarına başlanacağını duyurdu. Nisan 2027'de Derince Eğitim Araştırma Hastanesi-Otogar arası TBM kazılarının, Nisan 2028'de ise tüm kazıların tamamlanmasının hedeflendiğini belirtti.

DİĞER ULAŞIM AĞLARIYLA ENTEGRASYON

Körfezray Metrosu'nun, Kocaeli'nin mevcut ulaşım ağlarıyla entegre bir şekilde çalışacağını belirten Bakan Uraloğlu, İzmit Seka Park Ana Transfer Merkezi, İzmit Milli İrade Meydanı ve diğer transfer merkezlerinde diğer toplu taşıma sistemleriyle bağlantılı olacağını açıkladı. Projenin ikinci etabının da Körfez ilçesinin Atalar mevkiine ve Kocaeli Fuar Merkezi ile Cengiz Topel Havalimanı'na ulaşımı sağlayacak şekilde planlandığını sözlerine ekledi.