ÖZEL HABER Haber Girişi : 17 Şubat 2023 11:00

Korkmak yerine ÖNLEM ALINMALI! 

Korkmak yerine ÖNLEM ALINMALI! 
Erzurum’da son bir hafta içerisinde satışa çıkartılan dairelerin büyük bir bölümü yüksek katlı binalarda yer alıyor. 

30 binden fazla insanın hayatını kaybettiği Kahramanmaraş depreminin yaşattığı kâbus, emlak sektörünü de etkiledi. Erzurum’da son bir hafta içerisinde satılığa çıkartılan dairelerin neredeyse tamamına yakınının yüksek katlı binalarda olduğu öğrenildi. Erzurum’daki emlak ve gayrimenkul şirketlerinden edinilen bilgilere göre; Kahramanmaraş depremi insanların konut tercihlerinde çok sert bir değişiklik yapmalarına sebep oldu. Özellikle yüksek katlı binalardaki dairelerin son bir hafta içerisinde birbiri ardına satılığa çıkarıldığını dile getiren gayrimenkul danışmanları, “İnsanlarda yüksek katlı binaların muhtemel bir depremde yıkılabileceği yönünde endişe var. Bu yüzden bu tarz binalarda ikamet eden birçok kişi, yaşadığı daireyi satma telaşına düştü” dediler. 

YÜKSEKLİK DEĞİL, SAĞLAMLIK ÖNEMLİ!
Yüksek katlı binalardaki daireleri satmak isteyenler kadar, 3 ile 5 katlı binalarda konut sahibi olmak isteyenlerin sayısının da arttığını dile getiren emlakçılar, “Yüksek katlı binalar depremde yıkılır diye bir kural yok. Binanın yıkılıp yıkılmayacağını belirleyen bir takım teknik parametreler vardır. Bunlardan birincisi zeminin durumu, ikincisi binanın taşıyıcı sistemidir. Zemin, taşıyıcı sistemi oluşturan kolon ve kirişlerin sağlam olduğu bir binanın yıkılabilmesi için büyük ölçekli depremler gerekir. Bunu Maraş’ta gördük; alçak bina ve apartmanların yıkılabildiği gibi, zemini sağlam kalan binaların dimdik ayakta kaldıklarına da şahitlik ettik. Dolayısıyla önceliğimiz binaların yüksekliği ya da alçaklığı değil, tam tersine sağlamlığı olmalıdır. Zemini yerleşim için elverişli, yeterince güçlü bir taşıyıcı sisteme sahip hiçbir bina kolay kolay yıkılmaz” diye konuştular. 

ŞEKİLCİLİKTEN VAZGEÇMELİYİZ! 
Tamamen bilimsel bu ölçülere rağmen insanların yine de yüksek katlı binalardan uzak kaçtığının altını çizen emlakçılar, “Arz ve talebe bağlı olarak; haliyle yüksek katlı binalardaki dairelerin fiyatlarında düşüş oldu. Tam tersine ise, 3-5 katlı binalar çok daha popüler hale geldi. İlaveten en üst katlarda oturmanın avantaj olduğu düşünülüyor, bu da yanlış bir bilgi. Toplum olarak şekilcilikten vazgeçmeli ve sağlam yapılar inşa etmeli ve yaşadığımız konutların görüntüsüne değil, sağlamlığına özel göstermeliyiz” şeklinde konuştular.