ÖZEL HABER Haber Girişi : 02 Şubat 2023 11:14

Kredisiz çark dönmüyor 

Kredisiz çark dönmüyor 
Erzurum’da sadece tüketici kredisi ve kredi kartı borcu olarak kayıtlara geçen miktar 6 milyar liraya ulaştı.

Kullanılan tüketici kredisi miktarının 3 milyar 500 milyon lirayı gördüğü Erzurum’da, kredi kartı harcamaları ise borç kayıtlarına 2 milyar 400 milyon lira olarak geçti. Söz konusu iki kalemde kullanılan kredi miktarının, diğer kredilere oranla aslan payını teşkil ettiğinin görüldüğü Erzurum’da, en düşük kredi kalemini ise taşıt kredileri oluşturdu. Erzurum’da taşıt satın alabilmek için kullanılan kedi tutarının 277 milyon 211 bin lira olduğu görülürken, kredili mevduat hesabı tutarı ise, 448 milyon 700 bin lira olarak gerçekleşti. 

KONUT KREDİLERİNDE DÜŞÜŞ 
Önceki yıllara oranla konut kredilerinin düşüşe geçtiği Erzurum’da geçen yıl kullanılan konut kredilerinin ise, 2 milyar lirayı görmesine çok az kaldı. Konut kredisi miktarının 1 milyar 934 milyon liraya ulaştığı Erzurum’da, kredi miktarında düşüş yaşandığı da ifade edildi. Konut fiyatlarındaki yükselişle birlikte konut kredisi kullanımının da azaldığına dikkat çeken banka yetkilileri, “Konut fiyatları ucuzken konut kredileri ödenebilir tutarlarda şekilleniyordu. Ancak şu anda kullanılan konut kredilerinin rahatlıkla geri ödenebilmesine bile imkan yok. Kaldı ki, orta gelirlilerin dahi bu kredileri kullanabilme imkanı yok” dediler. 

DADAŞ BORCUNA SADIK 
Öte yandan şehrin kredi fotoğrafının çekilmesiyle birlikte takipteki alacaklar da dikkat çekti. Erzurum’da kişi başına düşen kredi borcu tutarı 40 bin lira düzeyindeyken, yine kişi başına düşen takipteki alacak miktarı ise, 780 lira civarında olduğu ifade edildi. Kredilendirme kuruluşları olan bankalar, söz konusu takipteki alacak miktarının toplam borç içerisindeki payının son derece düşük olduğunu dile getirerek, “Bu ad Erzurum’da kredi kullananların borçlarına son derece titiz ve sadık olduklarını gösteriyor” diye konuştular.